Gènere i Treball de Cures

 Descarregar Pdf

La línia de recerca Gènere, cures i dependència  té com a objectiu l‘anàlisi i l’estudi del treball de cures des d’una perspectiva interdisciplinaramb enfocament de gènere i en relació a les persones que per raó d’edat, malaltia o vellesa viuen una situació de dependència.

La finalitat d’aquesta línia de recerca pretén en especial posar en valor les cures i la seva contribució en la sostenibilitat de la nostra vida.

  • Les grans àrees temàtiques que s’investiguen són:
    Gènere i treball de cures -treball formal i informal-.  Immigració, gènere i treball de cures
    Envelliment, suport familiar i dependència. Canvis en l’estructura i composició de les llars familiars al món rural lleidatà. Condicions laborals i treball formal de cures. Cura social i dependència i polítiques socials. Processos migratoris femenins i cures globals.

Dins d’aquesta línia de recerca el  14 de juny de 2022 es va dur a terme la presentació del llibre de la recerca CADENES GLOBALS DE CURES FEMINITZADES a Lleida duta a terme com a IP per Mercè Espuñes Molins, com a estudi sociològic sobre les condicions de vida i laborals de treballadores de cures migrades al territori lleidatà. L’acte va comptar amb la presència de Carmen Juares, activista i membre de l’associació Amb Cura, que treballa activament pels drets de les treballadores de cures migrades al nostre país.

 

Carmen Juares (esquerra) i Mercè Espuñes Molins (dreta)

Els resultats de la recerca posen de manifest la precarietat de la nostra societat a l’hora de cuidar i sostenir la vida en un context de Crisi de Cures. Avalua les condicions socials i laborals d’una mostra de dones migrades que han deixat la seva família (fills i filles i pares grans) al país d’origen i que han arribat a casa nostra per treballar tenint cura de persones grans en situació de dependència.

Presentació de la recerca Cadenes Globals de Cures, Sala de Juntes FEPTS, UdL.

En un territori envellit i globalitzat, s’erigeix, a través de la figura de les dones migrants, una nova estratificació sexual del treball que perpetua les desigualtats de gènere i revesteix el familisme tradicional. Davant d’aquest fet, urgeix una corresponsabilitat social real tant per part dels organismes i institucions públics com privats, el teixit empresarial, i el gènere masculí, així com la introducció d’una cultura de cures que equilibri la càrrega de treball duta a terme pel gènere femení i que dignifiqui el treball de cures per a que les persones migrades gaudeixin dels mateixos drets socials i laborals que la resta de ciutadania.